در فرآیند تولید روی به روش هیدرومتالوژی بعد از مرحله تصفیه گرم که منجر به جذب کبالت (Co) و منگنز (Mn)میشود، مرحله تصفیه سرد میباشد. تصفیه سرد یک اصطلاح است که دمای محلول نسبت به مرحله قبل حدود 15 درجه کاهش مییابد و در حدود 70 تا 74 درجه میباشد. در این مرحله به روش سمانتاسیون ، نیکل (Ni) و کادمیم (Cd) توسط پودر روی سمانته میشوند و از محلول خارج میشوند. کیک حاصل در این مرحله کیک نیکل-کادمیوم یا کیک سرد نام دارد که بسته به کیفیت خاک مصرف شده مقدار این عناصر در کیک متفاوت است و عمدتا مقدار روی 40 تا 55 درصد ، نیکل 2 تا 3 درصد و کادمیوم 3 تا 6 درصد میباشد.
معمولا این پسماند بصورت جمع آوری شده در جامبوهای (کیسه) 1 تا 1.5 تنی میباشد.
در برخی از کارخانههای تولید ف روی، خوراک اولیه برای تولید روی، کیک نیکل میباشد که بعد از اسید شویی کیک نیکل، مقدار روی (Zn) آن به 10 الی 15 درصد کاهش مییابد و مقدار نیکل آن به 4 تا 6 درصد افزایش و کادمیوم آن به 15 تا 25 درصد افزایش مییابد. متاسفانه این کیک در کشور ما بصورت رسمی فرآوری نمیشود.
در برخی از کارگاهها متاسفانه این کیک بصورت غیر اصولی و خطرناک مصرف میشود و روی (Zn) و کادمیم (Cd) آن در کوره سوزانده میشود و نیکل آن به 80 درصد تغلیظ میشود که این روش بسیار بسیار خطرناک و آلوده کننده محیط زیست میباشد.
درباره این سایت